5. Therapeuten‎ > ‎

Henk Catsburg, Stad aan 't Haringvliet

Wat is reïntegratietherapie?

Als je met ziekteverlof gaat of bent kun via een loopbaancoach of reïntegratiebureau weer aan het werk gaan.  Soms is dat teveel gevraagd, omdat emotionele problemen dat verhinderen. Therapeutische hulp is dan wat je eerst nodig hebt. Hierdoor kan het mislukken van een reïntegratieproject worden voorkomen. 
Reïntegratietherapie helpt je dan de zin van leven en werk opnieuw te ontdekken. En de wil en kracht om weer aan de slag te gaan.

Maatschappelijk gezien helpt deze therapie ziekteverzuim terug te dringen en bij spanningen op de werkvloer te voorkomen. Je hervindt de kracht en zin om weer werk te vinden.  Uitkeringsinstanties en werkgevers kunnen hier veel mee besparen.

Enkele voorbeelden waardoor je uit het arbeidsproces dreigt te raken:

  • geen plezier meer in je werk
  • je kunt je werk niet meer loslaten, maar blijft daar ook thuis blijvend mee zitten. 
  • gevoelens van onmacht of wanhoop
  • geen helder zicht op je positie in het bedrijf waar je werkt.
  • depressieve klachten
  • burnout
  • laag zelfbeeld, waardoor je onder je maat werkt.
  • te lage of te hoge assertiviteit
  • problemen in de privé-sfeer, die je werk belemmeren

Preventie


Als u als werkgever spanningen of problemen ziet, kunt u uw werknemer persoonlijke coaching aanbieden. Hierdoor kan mogelijk ziekteverlof voorkomen of verkort worden.
 
Als je hieraan behoefte hebt
In de  Wet Verbetering Poortwachter is bepaald dat werkgever én werknemer een verplichting hebben om samen te kijken naar de situatie en naar oplossingen.  Werkzoekenden kunnen via het UWV een Individuele Re-integratie Overeenkomst af sluiten met een door hen zelf uitgezocht bureau, zoals onze praktijk. 

De vlieger


Gestalt = heel zijn. In de juiste balans. Lekker in je vel zitten. Het juiste contact houden met alles wat je bezig houdt (onze vlieger). Het is levenskunst om de juiste (ont)spanning erin te houden.

Vasthouden


Je houding en gedrag worden vaak negatief bepaald door onverwerkte ervaringen en emoties. Steeds loop je tegen dezelfde problemen aan: eenzaamheid, angst, achterdocht, neerslachtigheid, afhankelijkheid, jaloezie, teveel of te weinig emoties, niet kunnen genieten, niet kunnen kiezen, almaar zorgen, het gevoel dat er meer moet zijn, jezelf niet kunnen geven, jezelf of de ander (of je baan) kwijtraken, rouw. Je vlieger zit vast in een boom.

Loslaten


We kijken hoe je hier en nu in het leven staat. Hoe je je vlieger vasthoudt. Hoe meer je er aan trekt, des te vaster komt hij te zitten. In therapie onderzoeken we hoe je dat ervaart. Hoe je dichter bij je gevoel kunt komen. Als de vlieger vast zit, het touw juist laten vieren. Zo benut je de wind en komt je vlieger weer vrij. Loslaten van wat niet bij je past. Schuldgevoelens kwijtraken. Vasthouden aan wat je waardevol vindt. Zo wordt je gestalt heel.

Praktijk voor Gestaltpsychotherapie 
Nieuwstraat 25, 3243 AN Stad aan 't Haringvliet
tel. 0187-611680

 

Comments