8. Artikelen‎ > ‎

Achterblijven na een reorganisatie is geen opluchting

Achterblijven na een reorganisatie is geen opluchting!

Achterblijvers
Veel organisaties besteden bijeen reorganisatie vanzelfsprekend veel aandacht aan de medewerkers die noodgedwongen de organisatie moeten verlaten. Er is vaak een sociaal plan op hen van toepassing en steeds vaker vindt er ook een zekere mate van nazorg plaats. Minder wordt er gedaan voor de medewerkers die na de reorganisatie binnen de organisatie werkzaam blijven, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg.  En dat is vreemd, want niet alleen beïnvloedt de reorganisatie de tevredenheid van deze groep op een negatieve manier, de achterblijvers hebben vaak ook last van schuldgevoelens en stress. Dat blijkt onder meer uit een onderzoek dat door Effectory is uitgevoerd onder 300.000 Nederlandse medewerkers.

Survivor syndroom
Voorafgaand aan de reorganisatie kennen veel medewerkers stress door de ontstane onzekerheid en veel werkgevers verwachten dan ook dat de medewerkers die mogen blijven juist opgelucht zijn. Maar dit is niet correct. Veel medewerkers vragen zich af waarom zij wel mogen blijven, of zij de volgende keer de dupe zullen zijn en hoe het nu verder moet met het team en de organisatie. Deze factoren vormen samen het survivor syndroom. Daarnaast moet hetzelfde werk nu gedaan worden met minder mensen, waardoor de werkdruk ook nog eens op kan lopen.

Uit het onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat vooral de reden van de reorganisatie en de frequentie ervan een rol spelen bij de mate waarin er een survivor syndroom ontstaat.

Toon begrip en wees open!
Wanneer je als werkgever niet bewust omgaat met de gevoelens van de achterblijvers, is er een vergrote kans op collectieve demotivatie, boosheid en frustratie. Een goede manier om dit te voorkomen, is een simpele; praat regelmatig met elkaar. Geef medewerkers de ruimte het verlies van hun collega’s te verwerken. Geef daarnaast openheid van zaken en erken de gevoelens van de medewerkers.

Opvallend is dat uit het onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat de ervaringen van HR-professionals met eerdere reorganisaties een belangrijkere rol spelen bij het survivor syndroom dan de huidige rol van de HR-afdeling.

Het spreekt voor zich dat wanneer een organisatie de reorganisatie op een “menselijk verantwoorde” manier uitvoert, wat betekent dat de vertrekkers een helder één-op-één-gesprek krijgen waarin zij met respect worden behandeld, de achterblijvers zich makkelijker neerleggen bij de beslissingen die binnen het reorganisatieproces gemaakt worden.Tags:Ontslag, Reorganisatie, Strategische personeelsplanning,
Comments